PRZEPIS - Włoska Rolada Wieprzowa - Jak zrobić włoską roladę?

Włoska Rolada Wieprzowa Przepis



Włoska Rolada Wieprzowa


Chociaż z włoskiej rolady wieprzowej robi się niesamowite kanapki, jej najlepsze zastosowanie jest wtedy gdy podaje się ją na obiad w całości. Twoi znajomi będą zachwyceni, gdy przetniesz chrupiącą skórkę wieprzową w kolorze mahoniu, aby odsłonić soczyste warstwy mięsa, a następnie ułożysz ją na dużym półmisku. Jest idealna na święta — stosunkowo niedroga, łatwy do krojenia i gwarantująca zadowolenie rodziny.


Składniki potrzebne do przygotowania włoskiej rolady wieprzowej

Składniki potrzebne do przygotowania solanki i wieprzowiny.


- około. 40 ząbków czosnku (3 do 4 główek), lekko rozgniecionych

- 2 łyżki nasion kopru włoskiego - jeżeli nie masz, możesz je zakupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 6 łyżek suszonych jagód jałowca - jeżeli nie masz, możesz je zakupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

3 łyżki czarnego pieprzu ziarno - jeżeli  nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 1 pęczek świeżego tymianku, alternatywnie możesz dodać 6 łyżek suszonego tymianku - znajdziesz go TUTAJ

- 1 1/2 szklanki soli morskiej drobnoziarnistej - jeżeli nie masz, możesz ją kupić TUTAJ

- 1/2 szklanki cukru trzcinowego demerara - znajdziesz go TUTAJ

- 1 boczek wieprzowy o wadze około 3,5 kg


Składniki potrzebne do przygotowania przyprawy


- 2 łyżki nasion kopru włoskiego - jeżeli nie masz, możesz je zakupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 1 łyżka suszonych jagód jałowca - jeżeli nie masz, możesz je zakupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 1 łyżka czarnego pieprzu ziarno - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - jeżeli jej nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku - alternatywnie możesz dodać suszonego tymianku - znajdziesz go TUTAJ

- 4 ząbki czosnku, grubo posiekane



Jak przygotować włoską roladę wieprzową


- Na początek musisz przygotować solankę. Napełnij duży garnek wodą. Dodaj czosnek, nasiona kopru, jagody jałowca, ziarna pieprzu i tymianek. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj sól oraz brązowy cukier i ostudź do temperatury pokojowej.

- Następnie musisz zasolić wieprzowinę. Boczek włóż do dużej brytfanny i zalej go solanką. Przykryj i wstaw do lodówki na 24 godziny.

- Kolejnym krokiem jest zrobienie doprawienia. Nasiona kopru włoskiego, jagody jałowca i ziarna pieprzu podpiecz na średniej patelni na średnim ogniu, aż będą pachnące, 2 do 3 minut. Pulsacyjnie zmiel kilka razy w młynku do przypraw, aż będą grubo zmielone. Przełóż do małej miski i dodaj gałkę muszkatołową, tymianek i czosnek.

- Następnie przypraw wieprzowinę. Wyjmij boczek z solanki i osusz go. Rozprowadź masę po miąższowej stronie boczku, używając tylko tego, co przylega; możesz mieć trochę pozostałości. Połóż boczek skórą do góry na dużej blasze do pieczenia i wstaw do lodówki bez przykrycia na 24 godziny do wyschnięcia.

- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Odwróć boczek tak, aby był skórą do dołu. Zaczynając od dłuższego boku, zwinąć w cylinder. Zabezpiecz rolkę sznurkiem kuchennym: Zawiąż wokół rolki oddzielne kawałki sznurka w odległości około 2 centymetrów.

- Nakłuj wieprzowinę szpikulcem; pomaga to w oddaniu tłuszczu, dzięki czemu skóra staje się chrupiąca.
 
- Piecz wieprzowinę. Połóż boczek na ruszcie ustawionym na blasze z brzegami. Zawiń 4 odwrócone łyżki wokół wieprzowiny, aby się nie turlała. Piecz 30 minut, podlewając mięso wieprzowiną na rondlu i obracając patelnię co 10 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni C  i kontynuuj pieczenie, obracając patelnię co 15 minut, piecz łącznie około 1,5h.
 
- Odstaw wieprzowinę na 30 do 40 minut, następnie odetnij sznurek i pokroi na około 2 cm grubości plastry.
Smacznego

Autor: Patryk Forszpaniak

Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszego bloga.
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze