Sałatka Śródziemnomorska Trzy Fasolki
Sałatka z trzech fasolek to mieszanka fasoli, zielonej fasoli i ciecierzycy, a wszystko to w słodkim i pikantnym dressingu. Klasyczna sałatka, która jest łatwa do wykonania i jest idealnym dodatkiem do niemal każdego posiłku! Co najlepsze, przygotowanie zajmuje tylko 10 minut. Wspaniale smakuje również z makaronem pesto lub sałatką coleslaw.
Składniki potrzebne do przygotowania sałatki trzy fasolki
- 1 puszka czerwonej fasoli - odsączona i wypłukana
- 1 puszka ciecierzycy - odsączona i wypłukana
- 2 szklanki świeżej zielonej fasoli pokrojonej na około 2 centymetrowe kawałki
- 1/4 szklanki cebuli bardzo cienko pokrojonej - opcjonalnie możesz użyć cebuli suszone płatek - znajdziesz ją w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 łyżki suszonej natki pietruszki - jeżeli nie masz, możesz ją nabyć TUTAJ
- 1/3 szklanki octu jabłkowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Sposób przygotowania sałatki trzy fasolki
- Po pierwsze, zagotuj w garnku osoloną wodę. Dodaj zieloną fasolkę i gotuj przez 2 minuty lub do miękkości. Umieść zieloną fasolkę w misce z lodowatą wodą, aby ostygła, odcedź i osusz.
- Po drugie, w dużej misce umieść fasolę czerwona, cieciorkę, fasolkę zieloną, czerwoną cebulę i pietruszkę.
- Po trzecie, w małej misce wymieszaj ocet jabłkowy, cukier, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
- Na koniec, zalej fasolę dressingiem i wymieszaj. Przykryj miskę i wstaw sałatkę do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego
Autor: Patryk Forszpaniak
Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszego bloga.
Komentarze
Prześlij komentarz