PRZEPIS - Kurczak po Mongolsku - Jak Zrobić Kurczaka po Mongolsku


 

Kurczak po mongolsku to szybki i pyszny przepis na kurczaka. Jego smak jest zarówno słodki, jak i pikantny. Bardzo smaczna alternatywa dla klasycznego kurczaka w złocistej skórce do którego przyprawę możecie kupić TUTAJ

Kurczak po mongolsku nazywa się tak nie ze względu na smak tylko metodę przygotowania. Zamiast gotować go na patelni, kurczaka wrzuca się do mąki kukurydzianej i pozostawia na kilka minut.

Mąka ta zmiękcza mięso i sprawia, że jest aksamitne i wilgotne - pyszne! Następnie kurczaka dodaje się na patelnię, gotuje z imbirem, czosnkiem i prostym sosem z sosu sojowego, bulionu drobiowego, brązowego cukru i dodatku prażonego oleju sezamowego.

SKŁADNIKI:

- 500g piersi z kurczaka bez kości i skóry (rozmiar posiekanego kęsa)
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego o niskiej zawartości sodu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka prażonego oleju sezamowego
- 4 łodygi szczypiorku - posiekane


INSTRUKCJE:

W misce wymieszaj kawałki kurczaka z mąką kukurydzianą, aż wszystkie kawałki będą równomiernie pokryte. Na patelni na dużym ogniu dodaj olej, a gdy olej będzie gorący, dodaj kurczaka. Gotuj, aż kurczak będzie ugotowany (około 4 minut). Dodaj czosnek granulowany i imbir mielony , gotuj  to przez 2 minuty. Dodać sos sojowy, bulion drobiowy i cukier trzcinowy . Gotuj to przez kolejne 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Wyłącz ogień, dodaj olej sezamowy i szczypiorek.

Dobrze wymieszaj i podawaj najlepiej z białym ryżem.



Komentarze