PRZEPIS - Ryż z bakłażanem i warzywami - Jak zrobić ryż z bakłażanem?

 


Ryż z bakłażanem i warzywami


Ryż z bakłażanem i warzywami to bardzo smakowite i pożywne danie, które doskonale nada się obiad. Jego prostota w przygotowaniu o przepyszny i bardzo zdrowy skład może spowodować że posiłek ten na stale zadomowi się w Twoim jadłospisie, a może wręcz lekko zrewolucjonizuje Twoje posiłki. Jest on również bardzo modyfikowalny co nie wątpliwe jest jego wielkim atutem.

Składniki potrzebne do przygotowania ryżu z bakłażanem


- 3 średniej wielkości bakłażany, obrane i pokrojone w drobną kostkę 
 
- 1 cebula, pokrojona w małą kostkę

- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
 
- 2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów

- 2 łyżeczki oregano - jeżeli nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ ; jeżeli lubisz ostrzejsze potrawy możesz użyć wędzonej ostrej papryki - znajdziesz ją TUTAJ

- 2 szklanki ryżu basmati lub jaśminowego

- 3 szklanki mrożonych warzyw, może być ogólnodostępna mieszanka warzyw na patelnię

- 3 szklanki bulionu bez chemii - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- W razie potrzeby oliwa z oliwek



Jak przygotować ryż z bakłażanem i warzywami?


- Po pierwsze ugotuj ryż oraz rozgrzej piekarnik do 220°C.
 
- Następnie, w dużym garnku przystosowanym do piekarnika podsmażyć bakłażany i cebulę na średnim ogniu przez około 4-5 min.
 
- Kolejnym krokiem jest, dodanie ugotowanego ryżu do cebuli i lekkie jego podpieczenie wraz z mrożonymi warzywami, ok. 2-3 min.
 
- Gdy ryż zostanie lekko podpieczony, dodaj czosnek, pomidory, oregano, paprykę i bulion, a następnie wymieszaj i zagotuj.
 
- Następnie garnek przykryj pokrywką i piecz go w w piekarniku ok. 12-15 min, aż cały płyn wchłonie ryż.
 
- Kolejnym krokiem jest, wyciągnięcie ryżu z piekarnika i dołożenie do nich bakłażanów. Bądź delikatny, aby ich nie zmiażdżyć. Garnek włóż z powrotem do piekarnika na dodatkowe 4-5 min, aż warzywa się rozgrzeją. Wyciągnij i podawaj
 
Smacznego


Autor: Patryk Forszpaniak

 Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszego bloga.
Postaw mi kawę na buycoffee.to

 

Komentarze