PIKANTNY MAKARON PO TAJSKU
Jeśli chcesz urozmaicić swoją codzienną kolację w ciągu tygodnia, musisz spróbować tego pikantnego tajskiego makaronu! Nasz przepis wykorzystuje zwykłe,mało wyszukane składniki i przekształca je w pikantne pyszne danie, które z pewnością pokochasz!
KILKA SŁÓW O PRZEPISIE
W przepisie makaron po tajsku znajduje się duży wybór chili w różnych postaciach, pamiętaj że możesz dostosować ilość do swoich upodobań. Ostrzegam, abyście nie przesadzali z ilością chili bo danie może okazać się naprawdę pikantne. Makarony po tajsku można podawać na gorąco, w temperaturze pokojowej lub na zimno. Powoduje to mimo wszystko że, danie jest bardziej uniwersalne. Dodatki w dniu są opcjonalne i można niektóre nawet pominąć. Z tym, że w przypadku tego przepisu naprawdę podnoszą one smak i sprawiają, że makaron po tajsku smakuje jeszcze lepiej. W przepisie użyty jest długi makaron. My zastosowaliśmy linguine, ale spaghetti też się bardzo dobrze nada.
Składniki
- około 450g makaronu linguine lub spaghetti
- 1/2 - 1 1/2 łyżki chili grys (ilość zależy od tego, jak ostre chcesz) - jeżeli nie masz, możesz kupić je w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/3 - 1/2 szklanki prażonego oleju sezamowego
- 1 1/2 łyżeczki pasty chili
- 6 łyżek sosu sojowego
- 6 łyżek miodu
- marchew kostka
- cebula płatek - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- orzeszki ziemne
- liście kolendry - zamiast świeżych możesz użyć również suszony, znajdziesz je w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- Sos Sriracha
- sezam do dekoracji - jeżeli nie masz, możesz zaopatrzyć się w niego TUTAJ
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA MAKARONU PO TAJSKU
Po pierwsze ugotuj makaron. Gdy makaron się gotuje, na dużej patelni rozgrzej oleje z płatkami chili. Gdy olej będzie gorący, odcedź płatki, oraz przelej olej do miski. Dodaj olej z powrotem na patelnię i dodaj pastę chili. Wymieszaj z sosem sojowym i miodem. Następnie wrzuć ugotowany i odcedzony makaron na patelnię z przygotowanym sosem i wymieszaj.Może być podawany na ciepło, w temperaturze pokojowej lub na zimno. Po przełożeniu na miseczki przygotowane do zjedzenia dorzuć pozostałe dodatki i dobrze wymieszaj.
Smacznego!
Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszego bloga.
Komentarze
Prześlij komentarz