PRZEPIS - Pikantny Makaron po Tajsku - Jak zrobić makaron po Tajsku?

 

PIKANTNY MAKARON PO TAJSKU

Jeśli chcesz urozmaicić swoją codzienną kolację w ciągu tygodnia, musisz spróbować tego pikantnego tajskiego makaronu! Nasz przepis wykorzystuje zwykłe,mało wyszukane składniki i przekształca je w pikantne pyszne danie, które z pewnością pokochasz!

KILKA SŁÓW O PRZEPISIE

W przepisie makaron po tajsku znajduje się duży wybór chili w różnych postaciach, pamiętaj że możesz dostosować ilość do swoich upodobań. Ostrzegam, abyście nie przesadzali z ilością chili bo danie może okazać się naprawdę pikantne. Makarony po tajsku można podawać na gorąco, w temperaturze pokojowej lub na zimno. Powoduje to mimo wszystko że, danie jest bardziej uniwersalne. Dodatki w dniu są opcjonalne i można niektóre nawet pominąć. Z tym, że w przypadku tego przepisu naprawdę podnoszą one smak i sprawiają, że makaron po tajsku smakuje jeszcze lepiej. W przepisie użyty jest długi makaron. My zastosowaliśmy linguine, ale spaghetti też się bardzo dobrze nada.

Składniki

- około 450g makaronu linguine lub spaghetti 


- 1/2 - 1 1/2 łyżki chili grys (ilość zależy od tego, jak ostre chcesz)
- jeżeli nie masz, możesz kupić je w naszym sklepie internetowym TUTAJ
 

- 2 łyżki oleju roślinnego
 

- 1/3 - 1/2 szklanki prażonego oleju sezamowego
 

- 1 1/2 łyżeczki pasty chili
 

- 6 łyżek sosu sojowego
 

- 6 łyżek miodu
 

- marchew kostka
 

- cebula płatek - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
 

- orzeszki ziemne
 

- liście kolendry - zamiast świeżych możesz użyć również suszony, znajdziesz je w naszym sklepie internetowym TUTAJ
 

- Sos Sriracha
 

- sezam do dekoracji - jeżeli nie masz, możesz zaopatrzyć się w niego TUTAJ

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA MAKARONU PO TAJSKU

Po pierwsze ugotuj makaron. Gdy makaron się gotuje, na dużej patelni rozgrzej oleje z płatkami chili. Gdy olej będzie gorący, odcedź płatki, oraz przelej olej do miski. Dodaj olej z powrotem na patelnię i dodaj pastę chili. Wymieszaj z sosem sojowym i miodem. Następnie wrzuć ugotowany i odcedzony makaron na patelnię z przygotowanym sosem i wymieszaj.Może być podawany na ciepło, w temperaturze pokojowej lub na zimno. Po przełożeniu na miseczki przygotowane do zjedzenia dorzuć pozostałe dodatki i dobrze wymieszaj.

Smacznego!
 

Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszego bloga.
Postaw mi kawę na buycoffee.to

 


Komentarze