Kurczak po Turecku
Kurczak po turecku to wspaniała potrawa dla ludzi poszukujących nowych smaków ale i nie tylko. Popularność kurczaka w Polsce jest bardzo duża, dlatego ten przepis może Ciebie zainteresować i zagościć na stałe w Twoim jadłospisie. Marynata dzięki aromatycznemu kardamonowi, nawiązuje wspaniale do tradycji kulinarnej Turcji.
Składniki potrzebne do przygotowania kurczaka po turecku
Składniki do marynaty przygotowania marynaty:
- 2 łyżeczki kminku mielonego - jeżeli nie masz go, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 szklanki jogurtu
- 4 ząbki czosnku, rozgniecione
- 2 łyżki soli morskiej - jeżeli jej nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 łyżeczka kardamonu mielonego - jeżeli nie masz go w swojej kuchni, możesz go zakupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Jeżeli chcesz otrzymać ostrzejsze danie to do marynaty dodaj dwa poniższe składniki:
- 1 łyżeczka papryki słodkiej - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne - jeżeli go nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJPozostałe składniki:
- 2 szklanki ryżu basmati
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 2 łyżeczki oregano - jeżeli go nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 łyżeczka ziela angielskiego ziarno - jeżeli nie masz, znajdziesz je TUTAJ
- 5 do 6 filiżanek bulionu z kurczaka - opcjonalnie możesz użyć buliony bez chemii, w pełni naturalnego na płatkach drożdżowych, jeżeli go nie posiadasz możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- W razie potrzeby oliwa z oliwek
- Do dekorowania na sam koniec posiekana pietruszka oraz 1 skórka z cytryny
Jak przygotować kurczaka po Turecku?
- Gdy zamarynujesz kurczaka, rozgrzej piekarnik do 220°C oraz ugotuj ryż.
- Następnie udka z kurczaka wraz z całą marynatą włóż do brytfanki i piecz w piekarniku przez 10-15 min (wstępnie podgotuj go trochę, a później kurczak skończy gotować z ryżem).
- Gdy kurczak jest w piekarniku, podsmaż cebulę ze szczyptą soli na płytkiej patelni żaroodpornej przez 4-5 minut na średnim ogniu. Dodaj ryż, oregano, ziele angielskie i lekko smaż ryż przez 2-3 min.
- Wyjmij kurczaka z piekarnika i ułóż na wierzchu ryżu, przykryj 5-6 filiżankami bulionu tak, aby zakrył 3/4” nad ryżem. Podnieś temperaturę piekarnika do 230 ° C i piecz przez kolejne 15 minut (lub aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż).
- Gdy ryż wchłonie cały bulion, wystaw z piekarnika naczynie, kurczaka ułóż tak w nim żeby był powyżej ryżu. Włóż wszystko ponownie i piecz około 5 minut aż kurczak będzie mieć złoty kolor.
- Posyp posiekaną natką pietruszki skórką z cytryny i od razu podawaj. Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz