PRZEPIS - Kurczak po Turecku z Ryżem - Jak zrobić kurczak po Turecku?

 

 

Kurczak po Turecku


Kurczak po turecku to wspaniała potrawa dla ludzi poszukujących nowych smaków ale i nie tylko. Popularność kurczaka w Polsce jest bardzo duża, dlatego ten przepis może Ciebie zainteresować i zagościć na stałe w Twoim jadłospisie. Marynata dzięki aromatycznemu kardamonowi, nawiązuje wspaniale do tradycji kulinarnej Turcji.


Składniki potrzebne do przygotowania kurczaka po turecku


- 8 udek z kurczaka bez kości i skóry


Składniki do marynaty przygotowania marynaty:

 

- 2 łyżeczki kminku mielonego - jeżeli nie masz go, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ 

- 2 szklanki jogurtu

- 4 ząbki czosnku, rozgniecione 

- 2 łyżki soli morskiej - jeżeli jej nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ 

- 1 łyżeczka kardamonu mielonego - jeżeli nie masz go w swojej kuchni, możesz go zakupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

Jeżeli chcesz otrzymać ostrzejsze danie to do marynaty dodaj dwa poniższe składniki:

- 1 łyżeczka papryki słodkiej - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ 

- ½ łyżeczki pieprzu cayenne - jeżeli go nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

Pozostałe składniki:

- 2 szklanki ryżu basmati 

- 1 średnia cebula, drobno posiekana 

- 2 łyżeczki oregano - jeżeli go nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 1 łyżeczka ziela angielskiego ziarno - jeżeli nie masz, znajdziesz je TUTAJ 

- 5 do 6 filiżanek bulionu z kurczaka - opcjonalnie możesz użyć buliony bez chemii, w pełni naturalnego na płatkach drożdżowych, jeżeli go nie posiadasz możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ 

- W razie potrzeby oliwa z oliwek

- Do dekorowania na sam koniec posiekana pietruszka oraz 1 skórka z cytryny

 

Jak przygotować kurczaka po Turecku?


- Pierwszą czynnością którą musisz wykonać to połącz składniki marynaty z udami z kurczaka i marynować je w lodówce przez co najmniej 4 godziny do 24 godzin.

- Gdy zamarynujesz kurczaka, rozgrzej piekarnik do 220°C oraz ugotuj ryż.

- Następnie udka z kurczaka wraz z całą marynatą włóż do brytfanki i piecz w piekarniku przez 10-15 min (wstępnie podgotuj go trochę, a później kurczak skończy gotować z ryżem).

- Gdy kurczak jest w piekarniku, podsmaż cebulę ze szczyptą soli na płytkiej patelni żaroodpornej przez 4-5 minut na średnim ogniu. Dodaj ryż, oregano, ziele angielskie i lekko smaż ryż przez 2-3 min.

- Wyjmij kurczaka z piekarnika i ułóż na wierzchu ryżu, przykryj 5-6 filiżankami bulionu tak, aby zakrył 3/4” nad ryżem. Podnieś temperaturę piekarnika do 230 ° C i piecz przez kolejne 15 minut (lub aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż).

- Gdy ryż wchłonie cały bulion, wystaw z piekarnika naczynie, kurczaka ułóż tak w nim żeby był powyżej ryżu. Włóż wszystko ponownie i piecz około 5 minut aż kurczak będzie mieć złoty kolor.

- Posyp posiekaną natką pietruszki skórką z cytryny i od razu podawaj. Smacznego



Autor: Patryk Forszpaniak
 
 
Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszego bloga.
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze