Herbata z chili - informacje podstawowe
Picie herbaty z chili może brzmieć jak szalone wyzwanie
kulinarne, ale w
rzeczywistości jest to napój, który wiele osób pije ze względu na
korzyści zdrowotne. Przygotowanie herbaty z chili jest dość
proste, więc możesz łatwo dodać ją do swojej codziennej rutyny. Tak jak w przypadku każdej herbaty, zaczynasz od zagotowania wody. Następnie dodajesz chili do smaku – na początek spróbuj około
jednej czwartej łyżeczki. Możesz dodać więcej, jeśli jesteś
fanem super pikantnych smaków.
Picie herbaty z chili najlepiej zacząć o dodania mielonej wersji przyprawy i mieszania jej w herbacie, aż się
rozpuści. Następnie wyciśnij sok z połowy cytryny do tej herbaty, aby dodać smaku i
wartości odżywczych. Jeśli chcesz, możesz dodać również inne przyprawy, takie jak kurkuma lub imbir, które również należą do prozdrowotnych przypraw. Jeśli wolisz herbatę bardziej słodką, dodaj łyżkę miodu to załatwi sprawę, a także może ci trochę pomóc zdrowotnie. Gdy herbata będzie
już wystarczająco chłodna, popijaj ją powoli. W ten sposób ostrość chili
nie uderzy naraz i nie wypali gardła.
Korzyści zdrowotne picia herbaty z chili
Herbata z chili zwiększa Twoją energię. Jest bardzo popularna jako alternatywa dla kawy, ponieważ papryczka chili pomaga zwiększyć metabolizm. Dzięki niej czujesz się bardziej pobudzony, a wszystko to bez kofeiny. Dodatkowo herbata jest często używana do tymczasowego rozluźnienia zatorów spowodowanych przeziębieniami i alergiami. Aktywny składnik chili to substancja zwana kapsaicyną, która jest termogeniczną substancją chemiczną, która pomaga przyspieszyć metabolizm (co oznacza, że spalasz więcej kalorii!). Ponadto badanie naukowe wykazało, że dodanie chili do diety może sprawić, że poczujesz się pełniejszy po jedzeniu i zmniejszysz dzięki niej apetyt na jedzenie
Chili zawiera również przeciwutleniacze, w tym
witaminy A i C, i może mieć właściwości przeciwzapalne. Mówi się, że
poprawia krążenie i trawienie, prawdopodobnie chroni przed chorobami
serca, działa jako naturalny poprawiacz nastroju i usuwa toksyny z krwi. Herbata z chili jest naturalnym środkiem zmniejszającym przekrwienie, szczególnie
jeśli jest przygotowana z cytryną i miodem.
Zwalcza również stany zapalne, naturalnie łagodzi ból oraz posiada właściwości sercowo-naczyniowe. Trzeba również wspomnieć że, chili wzmacnia odporność, zapobiega wrzodom żołądka, obniża ryzyka cukrzycy typu 2 oraz posiada właściwości odchudzające.
Autor: Patryk Forszpaniak
Źródło: https://www.thelist.com/
Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszego bloga.
Komentarze
Prześlij komentarz