Pieprz długi pippali
Ta mało popularna przyprawa w Polsce.. Powszechnie
na świecie znana jest jako pieprz długi lub pippali. Jest owocem rośliny (choć czasem
określanym jako kwiat) i jednym z najcenniejszych ziół w kuchni
ajurwedyjskiej i indyjskiej. W swojej suchej postaci pippali ma ostry
lub ostry smak. Pieprz długi to mały krzew i rośnie w całym tropikalnym
lesie Indii. Wykazuje szczególne właściwości dla układu oddechowego. Wspomaga także układ pokarmowy, rozrodczy, krwionośny i nerwowy.
Pieprz pippali w kuchni
Chociaż pippali to prawdziwy pieprz, jest
znacznie mniej ostry niż wiele odmian pieprzu. Jednocześnie
jest głęboko aromatyczny i energetyzujący. Jest smacznym dodatkiem
podczas gotowania gulaszu drobiowego, rybnego lub warzywnego. Od
czasów starożytnych w kuchni używano pieprzu długiego ze względu na
jego ostry i pikantny smak. Jego popularność w kuchni spadła, ponieważ
pieprz czarny i papryczka chili są tańsze i łatwiejsze w uprawie. Z
drugiej strony ci, którzy rozumieją wartość pippali, nadal używają go w
różnych przepisach, w tym w niektórych deserach, ponieważ ma słodki
posmak i wspomaga trawienie.
Pieprz długi pippali w medycynie
Jeżeli szukasz różnych niespotykanych w sklepach przypraw lub mieszanek przyprawowych zapraszamy do naszego sklepu internetowego TUTAJ
Autor: Patryk Forszpaniak
Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszego bloga.
Komentarze
Prześlij komentarz