Jak przechowywać przyprawy i zioła?
Większość z nas ma różne rodzaje suszonych przypraw (takich jak cynamon, papryka, cayenne, gałka
muszkatołowa, kurkuma czy pieprz) i suszonych ziół (takich jak oregano, bazylia,
szałwia, kolendra) leżących w torebkach w naszej kuchni. Ważne jest, aby zrobić bilans wszystkich tych przypraw i
ziół, abyś wiedział, co masz i kiedy nadszedł czas, aby je do końca zużyć przed upłynięciem terminu przydatności bądź wyrzucić ( chociaż tak naprawdę są one bezterminowe i tracą po pewnym czasie po prostu intensywność w smaku i nasilenie kolorem. ) Aby zachować smak jak najdłużej, suszone
przyprawy i zioła przechowuj w chłodnym, suchym miejscu. Staraj się też trzymać je z dala od
bezpośredniego światła oraz ciepła – zwłaszcza nie nad kuchenką, ponieważ całe to ciepło
sprawi, że będą szybciej mniej wartościowe.Przechowuj zioła i przyprawy w hermetycznych czarnych lub ciemnych pojemnikach , aby
nie zepsuło ich wystawienie na działanie tlenu. Unikaj używania
plastikowych pojemników, ponieważ może to spowodować przenikanie
chemikaliów do twoich ziół. Zamiast tego używaj szklanych butelek.
Jak zorganizować przyprawy w kuchni?
Jednym z najlepszych sposobów na uporządkowanie suszonych przypraw i ziół jest upewnienie się, że widzisz wszystko co masz w miejscu gdzie je przechowujesz. A nie tylko te, których używasz przez cały czas. W końcu szkoda, gdy przyprawa znika w kącie i zapominasz, że ją masz – a potem kupujesz ją od nowa. Utrzymanie porządku w spiżarni pomoże Ci również cieszyć się gotowaniem i zaoszczędzić mnóstwo czasu. Przezroczyste szklane pojemniki z hermetycznym zamknięciem, pomogą zachować świeżość, porządek i widoczność całej kolekcji przypraw. Jeśli planujesz użyć przyprawy, o której podejrzewasz, że siedziała tam trochę za długo, spróbuj ożywić smak, podgrzewając ją trochę. Po prostu rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wrzuć tyle przypraw, ile zamierzasz użyć tego dnia. Opiekaj przyprawę na patelni przez jedną do trzech minut. Od czasu do czasu potrząsaj patelnią, aż przyprawa zacznie wydzielać swój charakterystyczny aromat. Zmielone przyprawy, takie jak kminek, cynamon i goździki, są najłatwiejsze do ożywienia, ale pamiętaj, aby ich nie przypalać, ponieważ pozostawią gorzki smak.
Komentarze
Prześlij komentarz