Ryboflawina - co to za składnik?




Ryboflawina - co to za składnik?


Pod specyficzna nazwą Ryboflawina, która występuje w niektórych mieszkaniach o popularnej nazwie jarzynka bądź Vegeta kryje się nic innego jak Witamina B2. Jest ona jedną z 8 witamin z grupy B. Wszystkie witaminy z grupy B pomagają organizmowi przekształcać żywność (węglowodany) w paliwo (glukozę), które jest wykorzystywane do produkcji energii. Witaminy z grupy B, , pomagają również organizmowi w metabolizowaniu tłuszczów i białek. Witaminy z grupy B są niezbędne dla zdrowej wątroby, skóry, włosów i oczu. Pomagają również w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Wszystkie witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie, co oznacza, że ​​organizm ich nie magazynuje.

Oprócz wytwarzania energii dla organizmu ryboflawina działa jako przeciwutleniacz,
zwalczając szkodliwe cząsteczki w organizmie zwane wolnymi rodnikami. Wolne rodniki mogą uszkadzać komórki i DNA, a także przyczyniać się do procesu starzenia, a także do rozwoju wielu chorób, takich jak choroby serca i nowotwory. Przeciwutleniacze, takie jak ryboflawina, mogą zwalczać wolne rodniki i mogą zmniejszać lub pomagać w zapobieganiu niektórym powodowanym przez nie szkodom.

Ryboflawina  potrzebna jest równie, aby pomóc organizmowi zmienić witaminę B6 i
kwas foliowy w formy, których może używać. Jest również ważna dla wzrostu i produkcji czerwonych krwinek. 

Większość zdrowych ludzi, którzy stosują dobrze zbilansowaną dietę, otrzymuje wystarczającą ilość ryboflawiny. Jednak osoby starsze i alkoholicy mogą być narażeni na niedobór ryboflawiny z powodu złej diety. Objawy niedoboru ryboflawiny obejmują:

- Zmęczenie

- Spowolniony wzrost

- Problemy trawienne

- Pęknięcia i owrzodzenia w kącikach ust

- Opuchnięty język w kolorze karmazynowym

- Zmęczenie oczu

- Obrzęk i ból gardła

- Wrażliwość na światło

Ryboflawina w wzrok.

Witamina B2 wraz z innymi składnikami odżywczymi jest ważna dla prawidłowego widzenia.Wczesne badania sugerują, że ryboflawina może pomóc w zapobieganiu zaćmie, uszkodzeniu soczewki oka, co może prowadzić do zamglonego widzenia. W jednym badaniu z podwójnie ślepą próbą, kontrolowanym placebo, osoby, które przyjmowały suplement niacyny i ryboflawiny, miały mniej zaćmy niż osoby, które przyjmowały inne witaminy i składniki odżywcze. Jednak naukowcy nie wiedzą, czy było to spowodowane ryboflawiną, niacyną, czy ich połączeniem. Potrzebne są dalsze badania, aby sprawdzić, czy ryboflawina może naprawdę pomóc w zapobieganiu zaćmie.

Ryboflawina a migrena.

Kilka badań sugeruje, że osoby, które mają migreny, mogą zmniejszyć częstotliwość ich występowania i czas ich trwania, przyjmując ryboflawinę. Jedno z podwójnie ślepych badań kontrolowanych placebo wykazało, że przyjmowanie 400 mg ryboflawiny dziennie zmniejszyło liczbę ataków migreny o połowę. Jednak w badaniu nie porównano ryboflawiny z konwencjonalnymi lekami stosowanymi w zapobieganiu migrenom.  Potrzebne są dalsze badania.

Ryboflawina a autyzm.

Wstępne badania sugerują, że suplementacja witaminą B2 wraz z witaminą B6 i magnezem obniża poziom kwasów dikarboksylowych (nieprawidłowych kwasów organicznych) w moczu dzieci z autyzmem.

Źródła Ryboflawiny.

Do najlepszych źródeł ryboflawiny należą:

- drożdże piwowarskie

- migdały

- podroby

- zarodki pszenicy

- dziki ryż

- grzyby

- soja

- mleko

- jogurt

- jajka

- brokuły

- brukselki

- szpinak


Wzbogacanie mąk i zbóż ryboflawiną.

Mąki i zboża są często wzbogacane ryboflawiną. Ryboflawina jest niszczona przez światło. Dlatego żywność należy przechowywać z dala od światła, aby chronić zawartość ryboflawiny. Chociaż ryboflawina nie jest niszczona przez ciepło, może zostać utracona w wodzie podczas gotowania lub moczenia żywności. Pieczenie i gotowanie na parze pozwala zachować więcej ryboflawiny niż smażenie lub parzenie potraw.


Patryk Forszpaniak

Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszego bloga.
Postaw mi kawę na buycoffee.to


Źródło Artykułu:

https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/vitamin-b2-riboflavin

Antoon AY, Donovan DK. Burn Injuries. In: Behrman RE, Kliegman RM, Jenson HB, eds. Nelson Textbook of Pediatrics. Philadelphia, PA: W.B. Saunders Company; 2000:287-94.

Bruno EJ Jr, Ziegenfuss TN. Water-soluble vitamins: research update. Curr Sports Med Rep. 2005 Aug;4(4):207-13. Review.

Colombo B, Saraceno L, Comi G. Riboflavin and migraine: the bridge over troubled mitochondria. Neurol Sci. 2014;35 Suppl 1:141-4.

Cumming RG, Mitchell P, Smith W. Diet and cataract: the Blue Mountains Eye Study. Ophthalmology. 2000;107(3):450-56.

Fishman SM, Christian P, West KP. The role of vitamins in the prevention and control of anaemia. Public Health Nutr. 2000;3(2):125-150. Review.

Head KA. Natural therapies for ocular disorders, part two: cataracts and glaucoma. Altern Med Rev. 2001;6(2):141-166. Review.

Jacques PF, Chylack LT Jr, Hankinson SE, et al. Long-term nutrient intake and early age-related nuclear lens opacities. Arch Ophthalmol. 2001;119(7):1009-19.

James. Andrews' Diseases of the Skin: Clinical Dermatology. 11th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2011.

Katuzna-Czaplinska J, Socha E, Rynkowski J. B vitamin supplementation reduces excretion of urinary dicaroxylic acids in autistic children. Nutr Res. 2011;31(7):497-502.

Keligman. Nelson Textbook of Pediatrics. 19th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2011.

Kuzniarz M, Mitchell P, Cumming RG, Flood VM. Use of vitamin supplements and cataract: the Blue Mountains Eye Study. Am J Ophthalmol. 2001;132(1):19-26.

MacLennan SC, Wade FM, Forrest KM, Ratanayake PD, Fagan E, Antony J. High-dose riboflavin for migraine prophylaxis in children: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. J Child Neurol. 2008 Nov;23(11):1300-04.

Magis D, Ambrosini A, Sandor P, Jacquy J, Laloux P, Schoenen J. A randomized double-blind placebo-controlled trial of thioctic acid in migraine prophylaxis. Headache. 2007 Jan;47(1):52-57.

Maraini G, Williams SL, Sperduto RD, Ferris FL, Milton RC, Clemons TE, Rosmini F, Ferrigno L. Effects of multivitamin/mineral supplementation on plasma levels of nutrients. Report No. 4 of the Italian-American clinical trial of nutritional supplements and age-related cataract. Ann Ist Super Sanita. 2009;45(2):119-127.

Mauskop A. Alternative therapies in headache. Is there a role?. Med Clin North Am. 2001;85(4):1077-84. Review.

Ramu A, Mehta MM, Leaseburg T, Aleksic A. The enhancement of riboflavin-mediated photo-oxidation of doxorubicin by histidine and urocanic acid. Cancer Chemother Pharmacol. 2001;47(4):338-46.

Silberstein SD, Goadsby PJ, Lipton RB. Management of migraine: an algorithmic approach. Neurology. 2000;55(9 Suppl 2):S46-S52. Review.

Zhao H, Yang X, Zhou R, Yang Y. Study on vitamin B1, vitamin B2 retention factors in vegetables. We Sheng Yan Jiu. 2008;37(1):92-96.



Komentarze

Prześlij komentarz