Przepis - Marokański Kuskus ze Słodkimi Ziemniakami i Ciecierzycą


 
Czasami potrzebujemy szybkiego, zdrowego posiłku ze składników, które mamy 
pod ręką. Do bazy
tego przepisu potrzeba tylko kilku prostych składników
takich jak kasza kuskus, bataty oraz ciecierzyca. Dla smaku dodajemy
garść przypraw, cytrynę oraz czosnek.
Ten marokański kuskus to pierwszy z nielicznych pomysłów na dania spiżarniowe. 
Zwykle gotuję z dużą ilością świeżych produktów, ale do bazy tego przepisu potrzeba
tylko kilku prostych składników (kuskus, bataty i ciecierzyca),
a do smaku dodajemy garść przypraw, cytryny i czosnku.

Składniki:

Mieszankę przypraw można zrobić samemu, oto składniki: - Kminek Mielony - ok.1 - 2 łyżeczki - Papryka Słodka - ok.1 - 2 łyżeczki - Cynamon Mielony - ok. 1 - 2 łyżeczki - Sól Morska Drobna - ok. 1 łyżeczka - Pieprz Cayenne - ok. 1 - 2 łyżeczki - Imbir Mielony - ok. 1 - 2 łyżeczki

Można też użyć gotowego produktu naszej firmy - Marokańskie Ras El Hanout

Sos:
Do stworzenia sosu będzie nam potrzebna baza oliwa z oliwek w raz ze świeżo
wyciśniętym sokiem z cytryny. Sok można zastąpić octem z białego wina.
Taką podstawę doprawiamy czosnkiem granulowanym, miodem którego można zastąpić
cukrem trzcinowym bądź syropem z agawy. Na koniec dodajemy pietruszkę suszoną
sól oraz pieprz czarny dla smaku. Powstałą konsystencję dokładnie mieszamy, aż do
uzyskania jednolitej konsystencji.
Pozostałe produkty:
Pozostałe składniki to słodki ziemniak inaczej bataty.Potrzebujemy około 400g
czyli jeden duży ziemniak. Do tego ciecierzyca z puszka , odsączona i wypłukana.
Oliwa z oliwek potrzebna do pieczenia, a także do gotowania kuskusu.
Woda lub bulion oraz kuskus niegotowany.


Jak przygotować danie?:

1) Przygotuj mieszankę przypraw i upiecz słodkie ziemniaki oraz ciecierzycę. 2)Rozgrzej piekarnik do 220 ° C i wyjmij blachę (nie trzeba jej smarować ani
wykładać papierem). Następnie przygotuj mieszankę przypraw. Połącz wszystkie
przyprawy w małej misce i dobrze wymieszaj lub użyj naszej gotowej mieszanki.

3)Następnie rozłóż pokrojone w kostkę bataty i ciecierzycę na blasze.
Skrop oliwą z oliwek i posyp mieszanką przypraw. Wrzuć wszystko, aż będzie
równomiernie pokryta olejem i przyprawami. Może się wydawać, że jest to
dużo przyprawy, ponieważ jest! To jest główne źródło smaku potrawy.


4)Piecz słodkie ziemniaki i ciecierzycę przez około 25 minut lub do momentu,
aż słodki ziemniak będzie miękki. Po upieczeniu ciecierzyca będzie nieco
chrupiąca. Pamiętaj, aby odwrócić / wrzucić wszystko mniej więcej w połowie
pieczenia, aby zapewnić równomierne gotowanie.


5)Zrobić kuskus i sos 6)Podczas gdy bataty i ciecierzyca się pieką, przygotuj pozostałe części potrawy.
Na średniej patelni do sosów zagotuj wodę lub bulion i 1 łyżeczkę oliwy z oliwek.
Wmieszać kuskus, szczelnie przykryć i zdjąć z ognia. Kuskus gotować na parze
przez 5 minut, a następnie odkryć i rozdrobnić widelcem. Ponownie przykryj, aby
było ciepło, aż pozostałe składniki będą gotowe.
7)Gdy bataty i ciecierzyca będą gotowe, włóż kuskus do dużej miski i
skrop sosem. Mieszaj, aż kuskus pokryje się równomiernie.


8)Następnie dodaj pieczone bataty i ciecierzycę, aż wszystko będzie
równomiernie rozłożone. W razie potrzeby podawaj natychmiast
udekorowane natką pietruszki i plasterkami cytryny.


Smacznego!


Autor: Patryk Forszpaniak
Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszego bloga.
Postaw mi kawę na buycoffee.to
 

Komentarze