Kwas cytrynowy występuje naturalnie w owocach cytrusowych, zwłaszcza w
cytrynach i limonkach. To właśnie on nadaje im cierpki, kwaśny smak. Wytworzona postać kwasu cytrynowego jest powszechnie stosowana jako
dodatek do żywności, środków czyszczących i suplementów diety. Jednak ta wytworzona forma różni się od tego, co naturalnie występuje w
owocach cytrusowych. Z tego powodu możesz się zastanawiać, czy to dobrze, czy źle?
Kwas cytrynowy został po raz pierwszy uzyskany z soku z cytryny przez
szwedzkiego badacza w 1784 roku.Bezwonny i bezbarwny związek był
wytwarzany z soku z cytryny do początku XX wieku, kiedy naukowcy odkryli,
że można go również wytwarzać z czarnej pleśni Aspergillus niger, która
tworzy kwas cytrynowy, gdy odżywia się cukrem. Ze względu na swój kwaśny smak, kwas cytrynowy jest stosowany
głównie jako środek aromatyzujący i konserwujący - zwłaszcza w napojach
bezalkoholowych i cukierkach.Służy również do stabilizowania lub
konserwowania leków oraz jako środek odkażający przed wirusami i bakteriami.
Naturalne źródła kwasku cytrynowego? Owoce cytrusowe i ich soki to najlepsze naturalne źródła kwasu cytrynowego. W rzeczywistości słowo cytrusowy pochodzi od łacińskiego słowa cytrus . Przykłady owoców zawierających kwasek cytrynowy to: - cytryny - limonki - pomarańcze - grejpfruty - mandarynki - pomelo Inne owoce również zawierają kwas cytrynowy, ale w mniejszych ilościach to: - ananas - truskawki - maliny - żurawina - wiśnie - pomidory Napoje lub produkty spożywcze zawierające te owoce - np. Keczup w przypadku
pomidorów - również zawierają kwas cytrynowy. Chociaż nie występuje naturalnie,
kwas cytrynowy jest również produktem ubocznym produkcji sera, wina i
chleba na zakwasie. Kwasek cytrynowy wymieniony w składnikach żywności i suplementów jest
wytwarzany, a nie naturalny, tak jak występuje w owocach cytrusowych. Dzieje się tak, ponieważ produkcja tego dodatku z owoców cytrusowych jest
zbyt droga, a popyt znacznie przewyższa podaż.
Sztuczne źródła i zastosowania
Właściwości kwasu cytrynowego sprawiają, że jest on ważnym dodatkiem w
różnych gałęziach przemysłu. Żywność i napoje wykorzystują szacunkowo 70%
produkowanego kwasu cytrynowego, 20% farmaceutyka oraz suplementy diety,
a pozostałe 10% trafia na środki czyszczące .
Przemysł spożywczy Produkowany kwas cytrynowy jest jednym z najpowszechniejszych dodatków do
żywności na świecie. Służy do zwiększenia kwasowości, wzmocnienia smaku
i konserwowania składników. Zawierają go soki, napoje w proszku, cukierki,
mrożonki i niektóre produkty mleczne. Jest również dodawany do owoców i
warzyw w puszkach w celu ochrony przed zatruciem jadem kiełbasianym,
rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterie
Clostridium botulinum wytwarzające toksyny.
Leki i suplementy diety Kwas cytrynowy jest przemysłowym surowcem w lekach i suplementach diety. Jest dodawany do leków, aby pomóc ustabilizować i zachować składniki aktywne
oraz stosowany do wzmocnienia lub maskowania smaku
leków do żucia i syropów. Suplementy mineralne, takie jak magnez i wapń, mogą zawierać
kwas cytrynowy w postaci cytrynianu. Są tam stosowane
aby zwiększać wchłanianie.
Zastosowanie w dezynfekcji i czyszczeniu Kwas cytrynowy jest użytecznym środkiem dezynfekującym przeciwko różnym
bakteriom i wirusom. Badanie z użyciem probówki wykazało, że może być
skuteczny w leczeniu lub zapobieganiu ludzkiemu norowirusowi, głównej
przyczynie chorób przenoszonych przez żywność .Kwas cytrynowy jest
sprzedawany w handlu jako ogólny środek dezynfekujący i
czyszczący do usuwania osadu mydła, plam z twardej wody, kamienia i rdzy. Jest postrzegany jako bezpieczniejsza alternatywa dla konwencjonalnych
środków dezynfekujących i czyszczących, takich jak quat i wybielacz
na bazie chloru.
Źródło: https://www.healthline.com/nutrition/citric-acid
Komentarze
Prześlij komentarz