Kwasek Cytrynowy - Czy wiesz o nim wszystko?


Kwas cytrynowy występuje naturalnie w owocach cytrusowych, zwłaszcza w
cytrynach i limonkach. To właśnie on nadaje im cierpki, kwaśny smak. Wytworzona postać kwasu cytrynowego jest powszechnie stosowana jako
dodatek do żywności, środków czyszczących i suplementów diety. Jednak ta wytworzona forma różni się od tego, co naturalnie występuje w
owocach cytrusowych. Z tego powodu możesz się zastanawiać, czy to dobrze, czy źle?

Kwas cytrynowy został po raz pierwszy uzyskany z soku z cytryny przez
szwedzkiego badacza w 1784 roku.Bezwonny i bezbarwny związek był
wytwarzany z soku z cytryny do początku XX wieku, kiedy naukowcy odkryli,
że można go również wytwarzać z czarnej pleśni Aspergillus niger, która
tworzy kwas cytrynowy, gdy odżywia się cukrem. Ze względu na swój kwaśny smak, kwas cytrynowy jest stosowany
głównie jako środek aromatyzujący i konserwujący - zwłaszcza w napojach
bezalkoholowych i cukierkach.Służy również do stabilizowania lub
konserwowania leków oraz jako środek odkażający przed wirusami i bakteriami.

Naturalne źródła kwasku cytrynowego? Owoce cytrusowe i ich soki to najlepsze naturalne źródła kwasu cytrynowego. W rzeczywistości słowo cytrusowy pochodzi od łacińskiego słowa cytrus . Przykłady owoców zawierających kwasek cytrynowy to: - cytryny - limonki - pomarańcze - grejpfruty - mandarynki - pomelo Inne owoce również zawierają kwas cytrynowy, ale w mniejszych ilościach to: - ananas - truskawki - maliny - żurawina - wiśnie - pomidory Napoje lub produkty spożywcze zawierające te owoce - np. Keczup w przypadku 
pomidorów - również zawierają kwas cytrynowy. Chociaż nie występuje naturalnie,
kwas cytrynowy jest również produktem ubocznym produkcji sera, wina i
chleba na zakwasie. Kwasek cytrynowy wymieniony w składnikach żywności i suplementów jest
wytwarzany, a nie naturalny, tak jak występuje w owocach cytrusowych. Dzieje się tak, ponieważ produkcja tego dodatku z owoców cytrusowych jest
zbyt droga, a popyt znacznie przewyższa podaż.


Sztuczne źródła i zastosowania
Właściwości kwasu cytrynowego sprawiają, że jest on ważnym dodatkiem w
różnych gałęziach przemysłu. Żywność i napoje wykorzystują szacunkowo 70%
produkowanego kwasu cytrynowego, 20% farmaceutyka oraz suplementy diety,
a pozostałe 10% trafia na środki czyszczące .
Przemysł spożywczy
Produkowany kwas cytrynowy jest jednym z najpowszechniejszych dodatków do
żywności na świecie. Służy do zwiększenia kwasowości, wzmocnienia smaku
i konserwowania składników. Zawierają go
soki, napoje w proszku, cukierki,
mrożonki i niektóre produkty mleczne
. Jest również dodawany do owoców i
warzyw w puszkach w celu ochrony przed zatruciem jadem kiełbasianym,
rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterie
Clostridium botulinum wytwarzające toksyny.
Leki i suplementy diety Kwas cytrynowy jest przemysłowym surowcem w lekach i suplementach diety. Jest dodawany do leków, aby pomóc ustabilizować i zachować składniki aktywne
oraz stosowany do wzmocnienia lub maskowania smaku
leków do żucia i syropów. Suplementy mineralne, takie jak magnez i wapń, mogą zawierać
kwas cytrynowy w postaci cytrynianu. Są tam stosowane
aby zwiększać wchłanianie.

Zastosowanie w dezynfekcji i czyszczeniu
Kwas cytrynowy jest użytecznym środkiem dezynfekującym przeciwko różnym
bakteriom i wirusom. Badanie z użyciem probówki wykazało, że może być
skuteczny w leczeniu lub zapobieganiu ludzkiemu norowirusowi, głównej
przyczynie chorób przenoszonych przez żywność .Kwas cytrynowy jest
sprzedawany w handlu jako ogólny środek dezynfekujący i
czyszczący do usuwania osadu mydła, plam z twardej wody, kamienia i rdzy. Jest postrzegany jako bezpieczniejsza alternatywa dla konwencjonalnych
środków dezynfekujących i czyszczących, takich jak quat i wybielacz
na bazie chloru.

Korzyści zdrowotne i zastosowania ciała

Kwas cytrynowy ma wiele imponujących korzyści i funkcji zdrowotnych.
Zaliczamy do nich między innymi metabolizowanie energii. Cytrynian - blisko spokrewniona cząsteczka kwasu cytrynowego - jest pierwszą
cząsteczką, która tworzy się w procesie zwanym cyklem kwasu cytrynowego. Te reakcje chemiczne w organizmie, znane również jako cykl kwasu
trikarboksylowego (TCA) lub Krebsa, pomagają przekształcić żywność
w użyteczną energię. Ludzie i inne organizmy czerpią większość swojej
energii z tego cyklu. Zwiększa on wchłanianie składników odżywczych. Minerały uzupełniające są dostępne w różnych formach. Ale nie wszystkie
formy są sobie równe, ponieważ nasze ciało wykorzystuje niektóre
bardziej efektywnie.Kwas cytrynowy zwiększa biodostępność minerałów,
umożliwiając organizmowi ich lepsze wchłanianie. Na przykład cytrynian wapnia nie wymaga kwasu żołądkowego do wchłaniania.
Ma również mniej skutków ubocznych - takich jak gaz, wzdęcia lub
zaparcia - niż inna postać zwana węglanem wapnia . Dlatego cytrynian wapnia jest lepszą opcją dla osób z mniejszą ilością
kwasu żołądkowego, takich jak osoby starsze?
Magnez w postaci cytrynianu jest wchłaniany pełniej i jest
bardziej biodostępny niż tlenek magnezu i siarczan magnezu. Kwas cytrynowy zwiększa również wchłanianie suplementów cynku. Może chronić przed kamieniami nerkowymi. Kwas cytrynowy - w postaci cytrynianu potasu - zapobiega tworzeniu się 
nowych kamieni nerkowych i rozbija już utworzone . Kamienie nerkowe to stałe masy wykonane z kryształów, które zwykle
powstają w nerkach.Kwas cytrynowy chroni przed kamieniami nerkowymi,
czyniąc mocz mniej sprzyjającym tworzeniu się kamieni. Kamienie nerkowe są często traktowane kwasem cytrynowym,
takim jak cytrynian potasu. Jednak spożywanie pokarmów bogatych w
ten naturalny kwas - takich jak owoce cytrusowe - może przynieść podobne
korzyści w zapobieganiu powstawaniu kamieni.
Bezpieczeństwo i zagrożenia

Wytworzony kwas cytrynowy jest ogólnie uznawany za bezpieczny przez 
Food and Drug Administration .Nie istnieją żadne badania naukowe dotyczące
bezpieczeństwa produkowanego kwasu cytrynowego spożywanego w
dużych ilościach przez długi czas. Nadal istnieją doniesienia o chorobach i reakcjach alergicznych na ten dodatek. Jeden raport wykazał ból stawów z obrzękiem i sztywnością, bólem mięśni i
brzucha, a także dusznością u czterech osób po spożyciu żywności zawierającej
wyprodukowany kwas cytrynowy.Te same objawy nie były obserwowane
u osób spożywających naturalne formy kwasu, takie jak cytryny i limonki. Naukowcy przyznali, że nie byli w stanie udowodnić, że wyprodukowany
kwas cytrynowy był odpowiedzialny za te objawy, ale zalecili dalsze
zbadanie jego stosowania w żywności i napojach. W obu przypadkach naukowcy zasugerowali, że objawy były najprawdopodobniej
związane z pleśnią używaną do produkcji kwasu cytrynowego, a nie
z samym związkiem.
Podsumowanie

Kwas cytrynowy występuje naturalnie w owocach cytrusowych, ale jego 
syntetyczne wersje - wytwarzane z pewnego rodzaju pleśni - są powszechnie
dodawane do żywności, leków, suplementów i środków czyszczących. Chociaż pozostałości pleśni z procesu produkcyjnego mogą w rzadkich
przypadkach wywoływać alergie, kwas cytrynowy jest ogólnie uważany
za bezpieczny.



Patryk Forszpaniak


Źródło: https://www.healthline.com/nutrition/citric-acid

Komentarze