Przyprawa Harissa - Charakterystyka

 

Mieszanka przypraw pod magiczną nazwą Harissa to podstawa kuchni północnoafrykańskiej. Jest to ognisto-gorąca przyprawa używana do dodawania głębi różnym potrawom. Większość przypisuje ją Maroku. Dzięki jej ziemistej złożoności, smak który nadaje nie otrzymałbyś gdybyś po prostu dodał chili do dania.

Mieszankę tą można zmieszać z oliwą z oliwek, aby uzyskać pastę Harissa.
Oprócz stosowania do mięs można ją dodawać do hummusu, dipów, gulaszu i wielu innych potraw.
Przyprawa harissa wspaniale nadaje się też jako pasta do steków, kurczaka, a nawet ryby. Można jej użyć go po prostu jako dodatkowej przyprawy do zup, past do smarowania i dipów - tak jak w przypadku pasty harissa.

 
Do jej szerokiego zastosowania można dodać również wcierkę do do mięsa, lub nadanie pikanterii sosu pomidorowemu lub
jako subtelny akcent w sosie sałatkowym.

Piękny rdzawy kolor Harissy uderza w ciebie jako pierwszy; prawie świeci.
Można to nazwać tunezyjską lub marokańską wersją sriracha. Nasza wersja harissa to wytrawna wersja, ale można ją łatwo przygotować na ostry sos, dodając
lekki olej, taki jak rzepak, i trochę miodu płynnego.

Zapraszamy do zakupu naszej przyprawy TUTAJ


Patryk Forszpaniak


Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszego bloga.
Postaw mi kawę na buycoffee.to




Komentarze