Przejdź do głównej zawartości

Zmielona kawa do Mięsa? - Poznaj smak przyprawy Kowbojskiej



Przyprawa Kowbojska czyli prawdziwa męska kompozycja.
Posiada ona odrobinę słodyczy brązowego cukru,
trochę ciepła z proszku chili i pieprzu cayenne oraz
ciekawy akcent z mieloną kawą.

Dlaczego kawa jest dobra do steku?

W krajach kontynentu amerykańskiego. Dużo kucharzy
moczyli stek w kawie przed grillowaniem.
Dzięki temu stek jest delikatniejszy i ma głębszy profil
smakowy. Mielona kawa w naszej mieszance przypraw
to kolejna opcja,jeśli nie chcesz moczyć steku a dać
mu podobny efekt. Kawa jest kwaśna, to właśnie te
tony dobrze komponują się z pikantnymi nutami
czerwonego mięsa. Dodając do tego naszą kompozycję
przyprawową powstaje prawdziwy majstersztyk.

W jakim daniu jeszcze zastosować kawę ?

Innym ciekawym pomysłem na wykorzystanie tej mieszanki
przypraw jest stworzenie z niej przepysznej marynaty lub
sosu sałatkowego. Po dodaniu do niej soku z cytryny i
oliwy z oliwek powstaje aromatyczna kompozycja która
zaspokoi nie jedno wybredne podniebienie.

Jeżeli zainteresowała Ciebie przyprawa na bazie kawy,
to zapraszamy do jej zakupu TUTAJ


Autor: Patryk Forszpaniak



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Francuski Sos Fromage - Jak zrobić Fancuski Sos Fromage?

Fromage czyli po francusku ser. Każdy region w tym kraju ma swój charakterystyczny ser, którego receptura objęta jest dokładnie zabezpieczony tajemnicą. Różnorodność smaków i zapachów sera sprawia, że mniej doświadczeni turyści mogą mieć problem z wyborem tego najlepszego.We Francji każda szanująca się restauracja ma oddzielne menu z serami. W tym kraju ser to religia A może spróbować zrobić przyprawę w bardziej serowym smaku? Spowodować że każdy jogurt czy też biały serek będzie smakował zupełnie inaczej. Inspiracja to jedyne słowo które może tutaj przekazać treść. Jak zrobić taką przyprawę? Podstawą jest baza mleczna czyli sproszkowane mleko, do tego dajemy szczyptę soli oraz pieprzu. Do całościowego dokomponowania smaku potrzeba sproszkowanej cebuli oraz czosnku w proporcji dwa razy większej niż sól i pieprz. Na koniec wzbogacamy całą kompozycję pietruszką, cebulą w płatkach oraz szczypiorkiem. Całość wygląda tak jak na zdjęciu poniżej. Dodając do powyższej kompozycji białego ser

PRZEPIS - Kurczak po Mongolsku - Jak Zrobić Kurczaka po Mongolsku

  Kurczak po mongolsku to szybki i pyszny przepis na kurczaka. Jego smak jest zarówno słodki, jak i pikantny. Bardzo smaczna alternatywa dla klasycznego kurczaka w złocistej skórce do którego przyprawę możecie kupić TUTAJ Kurczak po mongolsku nazywa się tak nie ze względu na smak tylko metodę przygotowania. Zamiast gotować go na patelni, kurczaka wrzuca się do  mąki kukurydzianej i pozostawia na kilka minut. Mąka ta zmiękcza mięso i sprawia, że jest aksamitne i wilgotne - pyszne! Następnie kurczaka dodaje się na patelnię, gotuje z imbirem, czosnkiem i prostym sosem z sosu sojowego, bulionu drobiowego, brązowego cukru i dodatku prażonego oleju sezamowego. SKŁADNIKI: - 500g piersi z kurczaka bez kości i skóry (rozmiar posiekanego kęsa) - 1/4 szklanki  mąki kukurydzianej - 2 łyżki oleju roślinnego - 1/2 łyżeczki imbiru mielonego - 1 łyżka czosnku granulowanego - 1/4 szklanki sosu sojowego - 1/2 szklanki bulionu drobiowego o niskiej zawartości sodu - 2 łyżki  cukru trzcinowego - 1 łyżeczk

Zioła Prowansalskie - Jak zrobić Zioła Prowansalskie?

Prowansja czyli ziemie na południowo-wschodniej Francji znane są z obfitości aromatycznych ziół. Kuchnia prowansalska uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie, słynie nie tylko z ziół ale również z cytrusów, serów, oliwek czy win. Zioła Prowansalskie to mieszanka ziół występujących bardzo często na ziemiach tego też regionu Francji. Najczęściej mieszanka ta składa się z oregano, majeranku, bazylii, cząbru, rozmarynu oraz tymianku. Bardzo często dodaje się też do tej kompozycji lawendę z której między innymi słynie Prowansja  ale niestety w Polsce jest ona mało popularna i w naszej wersji tej też mieszanki dostępnej na rynku pomijana. Zioła prowansalskie to dobry dodatek do każdej potrawy z regionu Morza Śródziemnego, w szczególności zmieszane z oliwą z oliwek pasują do fileta z kurczaka, ryby, pomidorów i pieczonych ziemniaków. Zioła dodawane do sosów, pizzy oraz posypywane są nimi kebaby przed pieczeniem. Mieszanka ta bardzo często stosowana jest w dietach bezsolnych. Zatem j