Przejdź do głównej zawartości

Rola soli w kuchni - Dlaczego stosujemy sól?

 


Sód w postaci soli kuchennej jest jednym z podstawowych składników mineralnych zdrowej 
diety, pomagającym organizmowi w pełnieniu funkcji życiowych. Zbilansowana dieta jest bogata w minerały i witaminy, a wiele produktów spożywczych jest
naturalnym źródłem sodu. Odsetek soli, którą spożywamy z różnych pokarmów, zależy od
naszych indywidualnych nawyków żywieniowych, ale zazwyczaj około 20% soli, którą
spożywamy, pochodzi z żywności naturalnie zawierającej sól. Od tysięcy lat sól służy do konserwowania żywności i poprawy smaku. Jest również używany
jako kontroler koloru, spoiwo, środek nadający teksturę i środek kontrolujący fermentację. 
Przyprawa

Sól stosowana jest przede wszystkim jako przyprawa wzmacniająca smak potraw. 
Sprawia, że ​​nijakie potrawy, takie jak węglowodany (chleb, makaron itp.), Są bardziej
smaczne. Pomaga również wydobyć z nich naturalne smaki.

Konserwant Sól jest ważnym naturalnym środkiem konserwującym. Była używana od wieków do
konserwowania mięsa, ryb, produktów mlecznych i wielu innych produktów spożywczych.
Na długo przed wynalazkiem chłodziarki, podobnie jak marynowanie, solanki były
używane do zapewnienia bezpieczeństwa żywności.W pożywieniu odwadnia ona
komórki bakteryjne, zmienia ciśnienie osmotyczne i hamuje rozwój bakterii - przez co
psucie się żywności zajmuje więcej czasu. Hamuje wzrost Clostridium botulinum, bakterii odpowiedzialnych za poważne zatrucia
pokarmowe - botulizm. Sól pomaga przedłużyć świeżość, dzięki czemu żywność jest
dłużej bezpieczna.Nawet wraz z rozwojem chłodnictwa jest to ważna pomoc w utrzymaniu
higieny żywności.
Środek wiążący Jako środek wiążący sól pomaga w ekstrakcji białek miofibrylarnych z przetworzonego i
uformowanego mięsa, wiążąc mięso ze sobą i zmniejszając straty podczas gotowania.
Zwiększa również rozpuszczalność białek mięśniowych. Przy produkcji kiełbasy stabilne emulsje powstają, gdy roztwory białek rozpuszczalnych w
soli pokrywają drobno utworzone kuleczki tłuszczu, tworząc żel wiążący składający się
z mięsa, tłuszczu i wilgoci.
Wydobywa kolor

Sól sprzyja powstawaniu koloru w produktach spożywczych, takich jak szynka,
bekon i hot dogi. Stosowana z cukrem i azotanami lub azotynami nadaje przetworzonym
mięsom barwę, którą konsumenci lubią widzieć.Sól wzmacnia złocisty kolor skórki chleba,
zmniejszając niszczenie cukru w ​​cieście i zwiększając karmelizację.

Pomoc w teksturze Jako środek wspomagający teksturę, sól wzmacnia gluten w cieście chlebowym,
zapewniając jednorodne ziarno, teksturę i wytrzymałość ciasta, umożliwiając przy tym
rozszerzanie się ciasta bez rozdzierania.Poprawia kruchość wędlin, takich jak szynka,
poprzez wspomaganie wiązania wilgoci przez białko. Nadaje również gładką, jędrną
teksturę przetworzonym mięsom. Sól nadaje skórce charakterystyczną twardość.
Pomaga również uzyskać jednolitą konsystencję sera.
Kontrola fermentacji


W produktach piekarniczych sól kontroluje fermentację, hamując rozwój bakterii, drożdży i
pleśni. Dokładniej mówiąc zapobiegając dzikiej fermentacji. Jest to ważne przy tworzeniu
jednolitego produktu i ograniczaniu możliwości wystąpienia szkodliwych bakterii. W serze sól pomaga zapewnić dominację pożądanej flory, kontroluje tempo fermentacji
kwasu mlekowego, wspomagając rozwój smaku, konsystencji i konsystencji.
Na przykład w serach, takich jak stilton, jest to w dużej mierze odpowiedzialne za smak
i konsystencję.


Jeżeli zainteresował Ciebie artykuł zapraszamy po więcej ciekawych informacji
na temat przypraw TUTAJ



Źródło: www.saltassociation.co.uk

Autor: Patryk Forszpaniak

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Francuski Sos Fromage - Jak zrobić Fancuski Sos Fromage?

Fromage czyli po francusku ser. Każdy region w tym kraju ma swój charakterystyczny ser, którego receptura objęta jest dokładnie zabezpieczony tajemnicą. Różnorodność smaków i zapachów sera sprawia, że mniej doświadczeni turyści mogą mieć problem z wyborem tego najlepszego.We Francji każda szanująca się restauracja ma oddzielne menu z serami. W tym kraju ser to religia A może spróbować zrobić przyprawę w bardziej serowym smaku? Spowodować że każdy jogurt czy też biały serek będzie smakował zupełnie inaczej. Inspiracja to jedyne słowo które może tutaj przekazać treść. Jak zrobić taką przyprawę? Podstawą jest baza mleczna czyli sproszkowane mleko, do tego dajemy szczyptę soli oraz pieprzu. Do całościowego dokomponowania smaku potrzeba sproszkowanej cebuli oraz czosnku w proporcji dwa razy większej niż sól i pieprz. Na koniec wzbogacamy całą kompozycję pietruszką, cebulą w płatkach oraz szczypiorkiem. Całość wygląda tak jak na zdjęciu poniżej. Dodając do powyższej kompozycji białego ser

PRZEPIS - Kurczak po Mongolsku - Jak Zrobić Kurczaka po Mongolsku

  Kurczak po mongolsku to szybki i pyszny przepis na kurczaka. Jego smak jest zarówno słodki, jak i pikantny. Bardzo smaczna alternatywa dla klasycznego kurczaka w złocistej skórce do którego przyprawę możecie kupić TUTAJ Kurczak po mongolsku nazywa się tak nie ze względu na smak tylko metodę przygotowania. Zamiast gotować go na patelni, kurczaka wrzuca się do  mąki kukurydzianej i pozostawia na kilka minut. Mąka ta zmiękcza mięso i sprawia, że jest aksamitne i wilgotne - pyszne! Następnie kurczaka dodaje się na patelnię, gotuje z imbirem, czosnkiem i prostym sosem z sosu sojowego, bulionu drobiowego, brązowego cukru i dodatku prażonego oleju sezamowego. SKŁADNIKI: - 500g piersi z kurczaka bez kości i skóry (rozmiar posiekanego kęsa) - 1/4 szklanki  mąki kukurydzianej - 2 łyżki oleju roślinnego - 1/2 łyżeczki imbiru mielonego - 1 łyżka czosnku granulowanego - 1/4 szklanki sosu sojowego - 1/2 szklanki bulionu drobiowego o niskiej zawartości sodu - 2 łyżki  cukru trzcinowego - 1 łyżeczk

Zioła Prowansalskie - Jak zrobić Zioła Prowansalskie?

Prowansja czyli ziemie na południowo-wschodniej Francji znane są z obfitości aromatycznych ziół. Kuchnia prowansalska uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie, słynie nie tylko z ziół ale również z cytrusów, serów, oliwek czy win. Zioła Prowansalskie to mieszanka ziół występujących bardzo często na ziemiach tego też regionu Francji. Najczęściej mieszanka ta składa się z oregano, majeranku, bazylii, cząbru, rozmarynu oraz tymianku. Bardzo często dodaje się też do tej kompozycji lawendę z której między innymi słynie Prowansja  ale niestety w Polsce jest ona mało popularna i w naszej wersji tej też mieszanki dostępnej na rynku pomijana. Zioła prowansalskie to dobry dodatek do każdej potrawy z regionu Morza Śródziemnego, w szczególności zmieszane z oliwą z oliwek pasują do fileta z kurczaka, ryby, pomidorów i pieczonych ziemniaków. Zioła dodawane do sosów, pizzy oraz posypywane są nimi kebaby przed pieczeniem. Mieszanka ta bardzo często stosowana jest w dietach bezsolnych. Zatem j