PRZEPIS - Jak zrobić Kaszę Tandoori?


 Kasza Tandoori to tradycyjne indyjskie danie bardzo smaczne i łatwe w przyrządzeniu. Nasza polska wersja opiera się na podsmażonej na patelni kaszy gryczanej.


Składniki:
- Kasza Gryczana - 1 woreczek lub według ilości wtedy odpowiednio zwiększyć proporcję składników.
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
- Olej kokosowy, bądź jakikolwiek inny. My używaliśmy tego ze względu na jego pro zdrowotne właściwości.
- Przyprawę Tandoori Masala firmy Marco Polo

Przygotowanie:
Po pierwsze trzeba wcześniej ugotować kaszę gryczaną co powinno nam zająć około 15 minut. Po tej czynności wrzucamy łyżeczkę oleju kokosowego na patelnie i czekamy do lekkiego wżenia. Następnie na patelnię wrzucamy ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną, groszek konserwowy oraz pół słoika koncentratu pomidorowego. I to przez chwilę smażymy.

Po drugie do drugiej połowy koncentratu która znajduje się jeszcze w słoiku dorzucamy 3-4 szczypty przyprawy Tandoori Masala , zalewamy wodą zamykamy i dokładnie wstrząsamy do powstania żółtawej papki tandoori. Taka powstałą pastę wrzucamy do naszego smażącego się dania i dokładnie mieszamy. Gdyby nie udało się za pierwszym razem wrzucić całej pasty, proces z zalaniem wodą trzeba powtórzyć.

Po dokładnym wymieszaniu i podsmażaniu jeszcze przez chwilę mamy gotowe danie.

Komentarze