Jak zrobić Zatar? - Co to jest Zatar?

 


Zatar to popularna mieszanka przypraw i ziół wywodząca się z Bliskiego Wschodu. Jest łatwa do przygotowania w domu i używana prawie do wszystkiego. W tamtej części świata , w każdym domu jest niezbędnikiem i zazwyczaj znajduje się w  spiżarni.

A co to takiego jest Zatar?  Poprawna pisownia to Za'tar. Dwa najważniejsze składniki tej mieszanki to sumak i sezam. Ten pierwszy składnik nadaje cytrynowego smaku mieszance.

Sam sumak w sobie też jest przyprawą. Nadaje się doskonale do aromatyzowania chleba oliwy czy jogurtu. W takim połączeniu nadaje tym produktom wspaniały pikantny smak.

Wracając do samej mieszanki oprócz dwóch wyżej wymienionych produktów dodaje się do niej rozmaryn, tymianek lub oregano. Te susze ziołowe są zazwyczaj inwencją  kucharską gotującego. Powoduje to również dużą możliwość modyfikacji i oprócz głównych składników mogą występować pod tą samą nazwą różne odmiany mieszanki.

Za'tar jest używany do dań na ciepło i na zimno. Jako proste śniadanie z Bliskiego Wschodu, zwykle jedzone ze świeżo upieczonym chlebem pita, zanurzanym najpierw w oliwie z oliwek, a następnie w tej mieszance.

Przechadzając się po rynkach i targowiskach na Bliskim Wschodzie mieszankę tę można znaleźć praktycznie na każdym z nich. Mimo wszystko zrobienie tej mieszanki w domu jest bardzo łatwe i chyba najbardziej odpowiednie.

Jak przyrządzić zatar w domu? Oto nasza receptura:

- 2 Łyżki Sumaku Mielonego
- 2 Łyżki Sezamu Białego
- 1 Łyżeczka Rozmarynu suszonego rozdrobnionego

Po dodaniu składników i wymieszaniu powstaje mieszanka o wyglądzie jak na poniższym zdjęciu.




Jeżeli mimo wszystko nie chce Ci się przygotować samemu mieszanki w domu, możesz ją zamówić w naszym sklepie internetowym TUTAJ


                                                                                                                               Patryk Forszpaniak

Komentarze