Zatar to popularna mieszanka przypraw i ziół wywodząca się z Bliskiego Wschodu. Jest łatwa do przygotowania w domu i używana prawie do wszystkiego. W tamtej części świata , w każdym domu jest niezbędnikiem i zazwyczaj znajduje się w spiżarni.
A co to
takiego jest Zatar? Poprawna pisownia to
Za'tar. Dwa najważniejsze składniki tej mieszanki to sumak i sezam. Ten
pierwszy składnik nadaje cytrynowego smaku mieszance.
Sam
sumak w sobie też jest przyprawą. Nadaje się doskonale do
aromatyzowania chleba oliwy czy jogurtu. W takim połączeniu nadaje tym
produktom wspaniały pikantny smak.
Wracając
do samej mieszanki oprócz dwóch wyżej wymienionych produktów dodaje się
do niej rozmaryn, tymianek lub oregano. Te susze ziołowe są zazwyczaj
inwencją kucharską gotującego. Powoduje to również dużą możliwość
modyfikacji i oprócz głównych składników mogą występować pod tą samą
nazwą różne odmiany mieszanki.
Za'tar
jest używany do dań na ciepło i na zimno. Jako proste śniadanie z
Bliskiego Wschodu, zwykle jedzone ze świeżo upieczonym chlebem pita,
zanurzanym najpierw w oliwie z oliwek, a następnie w tej mieszance.
Przechadzając
się po rynkach i targowiskach na Bliskim Wschodzie mieszankę tę można
znaleźć praktycznie na każdym z nich. Mimo wszystko zrobienie tej
mieszanki w domu jest bardzo łatwe i chyba najbardziej odpowiednie.
Jak przyrządzić zatar w domu? Oto nasza receptura:
- 2 Łyżki Sumaku Mielonego
- 2 Łyżki Sezamu Białego
- 1 Łyżeczka Rozmarynu suszonego rozdrobnionego
Po dodaniu składników i wymieszaniu powstaje mieszanka o wyglądzie jak na poniższym zdjęciu.
- 2 Łyżki Sumaku Mielonego
- 2 Łyżki Sezamu Białego
- 1 Łyżeczka Rozmarynu suszonego rozdrobnionego
Po dodaniu składników i wymieszaniu powstaje mieszanka o wyglądzie jak na poniższym zdjęciu.
Jeżeli mimo wszystko nie chce Ci się przygotować samemu mieszanki w domu, możesz ją zamówić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Patryk Forszpaniak
Komentarze
Prześlij komentarz