Jak przyprawić Pizzę ?


Jak przyprawić pizzę? To pytanie zadaje sobie bardzo wielu z nas, nie tylko włoscy cucinare.
Pizza jest bardzo mocno rozpowszechniona na całym świecie. Nie ma chyba kucharza który nie próbowałbym zrobić tego dania wywodzącego się z kuchni włoskiej.

Lokale restauracyjne specjalizujące się w przygotowywaniu i podawaniu pizzy to tradycyjne pizzerie. A w nich serwuje się bardzo wiele odmian tego pysznego placka. Najczęściej występujące dodatki to między innymi: pieczarki, cebula pomidory, oliwki, wędliny jak i co raz częściej słodkie owoce czy sosy. Nie można tutaj zapomnieć o przyprawach i ziołach. Nie da się ukryć że dominują tutaj przyprawy które mają pierwszoplanową rolę w kuchni włoskiej. Jej esencją są oczywiście takie zioła jak: tymianek, oregano czy bazylia. Nie można wspomnieć również o papryce która bardzo często pojawia się w składnikach tego też dania.

Spoglądając na pizze od strony przyprawiania jej można wyszczególnić parę istotnych niuansów.



Pizza Marinara zawiera oprócz pomidorów i czosnku także tylko i wyłącznie oregano. Bardzo popularna w Polsce Margherita znowuż z dodatku ziół charakteryzuje się tym że jest do niej dodawana bazylia tak samo jest w przypadku Capricciosy

Polscy kucharze bardzo często jako dodatku przyprawowego używają mieszanki ziół szerzej znanej pod nazwą zioła prowansalskie. Występujące w niej zioła kuchni śródziemnomorskiej doskonale komponują się ogólnikowo z każda pizzą.

Na zakończenie nie można zapomnieć o sosach.  W Polsce dominuje pomidorowy oraz czosnkowy który niejednokrotnie jest serwowany razem z pizzą. Warto wspomnieć że zbyt duże nałożenie go na gotowe danie bardzo często kompletnie przytłacza smak pizzy.


                                                                                                                                Patryk Forszpaniak



 

Komentarze