Zioła Prowansalskie - Jak zrobić Zioła Prowansalskie?



Prowansja czyli ziemie na południowo-wschodniej Francji znane są z obfitości aromatycznych ziół. Kuchnia prowansalska uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie, słynie nie tylko z ziół ale również z cytrusów, serów, oliwek czy win.

Zioła Prowansalskie to mieszanka ziół występujących bardzo często na ziemiach tego też regionu Francji. Najczęściej mieszanka ta składa się z oregano, majeranku, bazylii, cząbru, rozmarynu oraz tymianku. Bardzo często dodaje się też do tej kompozycji lawendę z której między innymi słynie Prowansja  ale niestety w Polsce jest ona mało popularna i w naszej wersji tej też mieszanki dostępnej na rynku pomijana.

Zioła prowansalskie to dobry dodatek do każdej potrawy z regionu Morza Śródziemnego, w szczególności zmieszane z oliwą z oliwek pasują do fileta z kurczaka, ryby, pomidorów i pieczonych ziemniaków. Zioła dodawane do sosów, pizzy oraz posypywane są nimi kebaby przed pieczeniem. Mieszanka ta bardzo często stosowana jest w dietach bezsolnych.

Zatem jak przygotować taką mieszankę domowym sposobem? Receptura jest mało skomplikowana a proporcję bardzo proste do zapamiętania. Mianowicie trzeba przyjąć że bazą tej mieszanki jest bazylia i oregano której dajemy 2 łyżki. Pozostałe składniki:  majeranek, tymianek, cząber oraz rozmaryn ( koniecznie trzeba go zmielić, ponieważ jego kształt powoduj możliwość zostania go między zębami ) dodajemy po 1 łyżce. Oczywiście tak jak wspominałem wcześniej można dodać również lawendę którą również trzeba zmielić z tym że biorąc pod uwagę fakt że jest ona niesamowicie aromatyczna lepiej dodać minimalną jej ilość.


Jeżeli jesteś zainteresowany zakupem przygotowanej przez nas mieszanki ziół prowansalskich. Zapraszamy do zakupu w naszym sklepie internetowym TUTAJ

Komentarze