Ziarno Kolendry w Kuchnii - Poznaj moc zapomnianej przyprawy




W kuchni stosujemy ziarno kolendry oraz jej liście. W poniższym artykule skupimy się na nasionach a w kolejnym opowiemy co nie co o liściu kolendry.

Kolendra do przyprawa, która niegdyś cieszyła się bardzo dużą popularnością. Teraz wykorzystywana głównie w mieszankach przyprawowych, trochę odeszła w zapomnienie.Bardzo często to właśnie jej dodatek sprawia, że danie nabiera wyszukanego smaku i wyjątkowego zapachu. Mówiąc o przyprawach świata, nie można pominąć tej wyjątkowej rośliny.

W smaku ma przyjemny aromat i wyszukany słodko-ostry smak. Zaowocowało to także o bardzo częstym wykorzystaniu w przemyśle wędliniarskim oraz przetwórczym.

Ziarno Kolendra  jako przyprawa wzbogaca smak dań mięsnych, zwłaszcza tych przygotowanych z wieprzowiny lub indyka. Ma korzenny aromat dlatego znajduje zastosowanie w przyrządzaniu kompotów, ciast, pierników, marcepanu i likierów. Kolendra to doskonała przyprawa do marynat oraz przetworów zarówno warzywnych jak i owocowych

Kolendra  świetnie doprawia potrawy z mięs: pieczeń z wieprzowiny, baraniny, dziczyzny, gęsi. Jest bardzo dobrym dodatkiem do sałatek, zup, kiełbas i pasztetów. Stosuje się ją także do marynowania kiszonej kapusty, czerwonych buraków, ogórków, grzybów oraz śledzi. Stosuje się ją także do przyrządzania deserów: ciast, kremów i lodów. Jest jednym z ważniejszych składników Curry rozumianej jako potrawa.

W kuchni można zastosować również o wiele mniej popularne liście kolendry które w przeciwieństwie do ziarna dodaje się na końcu podawanej potrawy.

Jeżeli szukacie Kolendry w jakiejkolwiek postaci, zapraszamy do zakupu w naszym sklepie internetowym TUTAJ

Komentarze