Co to jest Czubryca?





W kuchni bułgarskiej czubrica należy do najbardziej preferowanych przypraw. Dodaje się do ciężkostrawnych potraw, takich jak fasola, soczewica, dania z mięsem baranim i jagnięcym, do zup oraz wybitnie podnosi smak jajka w jakiejkolwiek postaci.Czubrica czerwona jest ostrzejsza od zielonej, podkreśla smak potraw, farszy mięsnych.

Jest przyprawą uzyskiwaną z cząbru górskiego gatunku spokrewnionego z bardziej u nas znanym cząbrem ogrodowym. Jest to roślina występująca na terytoriach Morza Śródziemnego, rośnie przede wszystkim w rejonach górzystych - w Bułgarii w Rodopach.

Niewystarczająca podaż oraz rozmaite upodobania smakowe Bułgarów, spowodowały tworzenie mieszanek przyprawowych na bazie ziela cząbru górskiego.

Początkowo utrzymywała się dla nich nazwa „Czubrycy” jak i Czubricy - obie nazwy są poprawne - Istniejące w Polsce produkty pod nazwą „Czubrica" są właśnie tego typu mieszankami.. Z biegiem czasu, dla odróżnienia od „Czubrycy właściwej"(czyli cząbru górskiego) przyjęła się dla tych mieszanek nazwa „SZARENA SOL", co w tłumaczeniu oznacza "kolorowa sól".
W zależności od regionu, a co za tym idzie i upodobań smakowych w skład tej kompozycji, poza cząbrem, mogą wchodzić różne składniki, (np. czosnek, papryka, pietruszka, seler ).

Ostatnim produktem który wyprodukowała nasza firma jest szara postać czubrycy. Składa się ona oczywiście z cząbru jak każda z mieszanek o nazwie czubryca. Do tego Chili w postaci grysowanej, Czarnuszka, Gorczyca, Cukier, Lubczyk, Cząber, Czosnek, Sezam, Cebula, Sól, Kozieradka. Doskonała do wszelkiego rodzaju mięs a także potraw ziemniaczanych. Doprawić nią można niemal każdą potrawę. W szczególności pasuje do kanapek, zup, spaghetti, pizzy, potraw z pomidorami, sałatek i surówek a także jaj na majonezie.

Podsumowując będąc kiedykolwiek w Bułgarii na pewno warto spróbować ich wyrazistej kuchni. Nasza firma proponuje Wam wycieczkę w tamte regiony kulinarne tutaj na miejscu.

Zapraszamy do zakupu czubryc róznych kolorów TUTAJ


Komentarze