
Skąd ten kolor i specyficzny aromat? W skład czarnej soli wchodzi chlorek sodu (NaCl – podstawowy składnik soli kuchennej), śladowe ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza oraz siarkowodoru. Głównie siarczek żelaza odpowiada za to, że Kala Namak zyskuje kolor od różowo-brązowego aż do ciemnofioletowego (w kamieniu). Po skruszeniu na proszek naturalna czarna sól ma kolor od różowego po fioletowy.
Tradycyjnie Kala Namak pozyskuje się w kopalniach w Indiach, Bangladeszu, Nepalu i Pakistanie, a także w niektórych regionach w Himalajach. Wydobywa się ją również ze słonego jeziora Sambhar w Indiach. Sól ma postać halitu (halit to minerał z halogenków, znany i używany od czasów starożytnych. Jego głównym składnikiem jest chlorek sodu). Charakterystyczny, jajeczny zapach Kala Namak zyskuje po podgrzaniu soli do kilkuset stopni.
W medycynie ajurwedyjskiej ma zastosowanie jako środek przeczyszczający (przy zaparciach) i wspomagający trawienie. Zaleca się ją osobom z wysokim ciśnieniem krwi i dietą niskosodową. Jest również bogatym źródłem cennych dla zdrowia składników pochodzących z pradawnego oceanu. Himalajska krystaliczna sól dostarcza naszemu ciału energii i regeneruje organizm na wszystkich poziomach. Proporcje minerałów w krystalicznej soli himalajskiej są niemal lustrzanym odbiciem tego, co znajduje się w idealnie zdrowym ciele człowieka.
Dobroczynne właściwości czarnej soli można czerpać w kąpieli z jej dodatkiem – woda powinna mieć temperaturę naszego ciała. Kąpiel solna jest jednym z najlepszych sposobów detoksykacji organizmu. Jeden zabieg jest równoznaczny trzem dniom postu. Zabieg z solą himalajską korzystnie wpływa na organizm w przypadku grypy, rekonwalescencji, pomaga w przypadku stłuczeń i zwichnięć, bólu mięśni i stawów. Ma również wyśmienity wpływ na skórę, pomaga w różnorodnych problemach skórnych.
Zapraszamy do zakupu Soli Kala Namak w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Komentarze
Prześlij komentarz