Pieprz Cayenne posiada duże ilości kapsaicyny. Jest to związek chemiczny odpowiedzialny za ostry smak papryczek
chili. Oddziałuje na nocyceptory - receptory bólowe, które są
zlokalizowane m.in. w jamie ustnej, aktywowane w odpowiedzi na uraz
tkanki. Po dostaniu się kapsaicyny do naszego organizmu komórki nabłonka
wyścielające nasze podniebienie i kubki smakowe na języku zostają
podrażnione, co odbieramy jako ból i uczucie pieczenia.
Pieprz cayenne ma bardzo dużo właściwości leczniczych, są to między innymi:
- działania przeciwzapalne – kapsaicyna hamuje działanie neuropeptydu odpowiadającego za stany zapalne, w związku z tym łagodzi objawy zapalenia stawów;
- działania przeciwbólowe – łagodzi ból głowy oraz ból w przebiegu neuropatii cukrzycowej;
- działania antyrakowe – uczeni z uniwersytetu w Nottingham potwierdzili, że kapsaicyna zabija mitochondria, które są odpowiedzialne za podział i rozrost komórek rakowych;
Warto też nadmienić, że pieprz kajeński wspomaga pracę układu odpornościowego. Jego wysoka zawartość beta-karotenu i pro-witaminy A, sprawia, że tylko dwie łyżeczki pieprzu cayenne pokrywają aż 47 procent dziennego zapotrzebowania na te dwie substancje. Beta-karoten i witamina A chronią patogenami – ciałami obcymi powodującymi choroby (np. wirusami, pasożytami). Ponadto pieprz cayenne zmniejsza opuchliznę błon śluzowych nosa oraz stymuluje do wydalania śluzu, a tym samym udrażnia zatkany nos. Jednak nie należy go stosować przy przewlekłym przeziębieniu, ponieważ może pogłębiać osłabienie organizmu.Działa pozytywnie na układ krążenia. Chroni przed zawałem i udarem. Obniża poziom cholesterolu, zapobiegając tym samym zaleganiu płytek krwi w tętnicach i powstawaniu zakrzepów. Pomaga w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Leczy wrzody przewodu pokarmowego, ponieważ stymuluje do szybszego krążenia krwi w żołądku oraz pobudzają komórki żołądka do produkcji korzystnych soków ochronnych, które zapobiegają powstawaniu tej bolesnej dolegliwości. Wykazuje także działanie bakteriobójcze i może zapobiegać niektórym rodzajom zatrucia pokarmowego. Ponadto wspomaga proces trawienia i likwiduje wzdęcia.
Pieprz cayenne przyspiesza metabolizm i znacząco zwiększają termogenezę (wytwarzanie ciepła). Ponadto stosowanie pieprzu cayenne okazjonalnie i w małych ilościach hamuje apetyt, szczególnie na tłuste, słone i słodkie potrawy. Regularne stosowanie pieprzu w większych ilościach uodparnia nasz organizm na tę substancję i może zakłócić proces odchudzania. Zawarta w pieprzu kapsaicyna w większych dawkach może powodować uszkodzenia wątroby, przewodu pokarmowego lub błon śluzowych.
Pieprz cayenne można dodawać do sosów, dressingów i zup. Przyprawia się nim także różne gatunki mięsa, ryby oraz owoce morza, np. kraby i krewetki. Można go także z powodzeniem dodawać do czekolady. Należy jednak uważać z ilością, ponieważ już maleńka szczypta potrafi zamienić smak na bardzo ostry.
Właściwości Cayenne:
- działania przeciwzapalne – kapsaicyna hamuje działanie neuropeptydu odpowiadającego za stany zapalne, w związku z tym łagodzi objawy zapalenia stawów;
- działania przeciwbólowe – łagodzi ból głowy oraz ból w przebiegu neuropatii cukrzycowej;
- działania antyrakowe – uczeni z uniwersytetu w Nottingham potwierdzili, że kapsaicyna zabija mitochondria, które są odpowiedzialne za podział i rozrost komórek rakowych;
Warto też nadmienić, że pieprz kajeński wspomaga pracę układu odpornościowego. Jego wysoka zawartość beta-karotenu i pro-witaminy A, sprawia, że tylko dwie łyżeczki pieprzu cayenne pokrywają aż 47 procent dziennego zapotrzebowania na te dwie substancje. Beta-karoten i witamina A chronią patogenami – ciałami obcymi powodującymi choroby (np. wirusami, pasożytami). Ponadto pieprz cayenne zmniejsza opuchliznę błon śluzowych nosa oraz stymuluje do wydalania śluzu, a tym samym udrażnia zatkany nos. Jednak nie należy go stosować przy przewlekłym przeziębieniu, ponieważ może pogłębiać osłabienie organizmu.Działa pozytywnie na układ krążenia. Chroni przed zawałem i udarem. Obniża poziom cholesterolu, zapobiegając tym samym zaleganiu płytek krwi w tętnicach i powstawaniu zakrzepów. Pomaga w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Leczy wrzody przewodu pokarmowego, ponieważ stymuluje do szybszego krążenia krwi w żołądku oraz pobudzają komórki żołądka do produkcji korzystnych soków ochronnych, które zapobiegają powstawaniu tej bolesnej dolegliwości. Wykazuje także działanie bakteriobójcze i może zapobiegać niektórym rodzajom zatrucia pokarmowego. Ponadto wspomaga proces trawienia i likwiduje wzdęcia.
Pieprz cayenne przyspiesza metabolizm i znacząco zwiększają termogenezę (wytwarzanie ciepła). Ponadto stosowanie pieprzu cayenne okazjonalnie i w małych ilościach hamuje apetyt, szczególnie na tłuste, słone i słodkie potrawy. Regularne stosowanie pieprzu w większych ilościach uodparnia nasz organizm na tę substancję i może zakłócić proces odchudzania. Zawarta w pieprzu kapsaicyna w większych dawkach może powodować uszkodzenia wątroby, przewodu pokarmowego lub błon śluzowych.
Pieprz cayenne można dodawać do sosów, dressingów i zup. Przyprawia się nim także różne gatunki mięsa, ryby oraz owoce morza, np. kraby i krewetki. Można go także z powodzeniem dodawać do czekolady. Należy jednak uważać z ilością, ponieważ już maleńka szczypta potrafi zamienić smak na bardzo ostry.
Właściwości Cayenne:
Pieprz cayenne w 100 g zawiera 318 kcal oraz witaminy: |
- witamina A 2081 μg - beta karoten 21837 μg - witamina E 29.8 mg - witamina B1 (tiamina) 0.3 mg - witamina B2 (ryboflawina) 0.9 mg - niacyna 8.7 mg - witamina B6 (pirydoksyna) 2.5 mg - kwas foliowy 106 μg - witamina B12 (cyjanokobalamina) 0.9 μg - witamina C 76.4 mg |
i składniki mineralne: |
- sód 30 mg - potas 2014 mg - wapń 148 mg - fosfor 293 mg - magnez 152 mg - żelazo 7.8 mg - cynk 2.48 mg - miedź 0.37 mg - mangan 2 mg |
Komentarze
Prześlij komentarz