Pieprz Cayenne - Pieprz Cayenne właściwości

Pieprz Cayenne posiada duże ilości kapsaicyny. Jest to związek chemiczny odpowiedzialny za ostry smak papryczek chili. Oddziałuje na nocyceptory - receptory bólowe, które są zlokalizowane m.in. w jamie ustnej, aktywowane w odpowiedzi na uraz tkanki. Po dostaniu się kapsaicyny do naszego organizmu komórki nabłonka wyścielające nasze podniebienie i kubki smakowe na języku zostają podrażnione, co odbieramy jako ból i uczucie pieczenia.

Pieprz cayenne ma bardzo dużo  właściwości leczniczych, są to między innymi:
- działania przeciwzapalne – kapsaicyna hamuje działanie neuropeptydu odpowiadającego za stany zapalne, w związku z tym łagodzi objawy zapalenia stawów;
- działania przeciwbólowe – łagodzi ból głowy oraz ból w przebiegu neuropatii cukrzycowej;
- działania antyrakowe – uczeni z uniwersytetu w Nottingham potwierdzili, że kapsaicyna zabija mitochondria, które są odpowiedzialne za podział i rozrost komórek rakowych;

Warto też nadmienić, że  pieprz kajeński wspomaga pracę układu odpornościowego. Jego wysoka zawartość beta-karotenu i pro-witaminy A, sprawia, że tylko dwie łyżeczki pieprzu cayenne pokrywają aż 47 procent dziennego zapotrzebowania na te dwie substancje. Beta-karoten i witamina A chronią patogenami – ciałami obcymi powodującymi choroby (np. wirusami, pasożytami). Ponadto pieprz cayenne zmniejsza opuchliznę błon śluzowych nosa oraz stymuluje do wydalania śluzu, a tym samym udrażnia zatkany nos. Jednak nie należy go stosować przy przewlekłym przeziębieniu, ponieważ może pogłębiać osłabienie organizmu.Działa pozytywnie na układ krążenia. Chroni przed zawałem i udarem. Obniża poziom cholesterolu, zapobiegając tym samym zaleganiu płytek krwi w tętnicach i powstawaniu zakrzepów. Pomaga w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Leczy wrzody przewodu pokarmowego, ponieważ stymuluje do szybszego krążenia krwi w żołądku oraz pobudzają komórki żołądka do produkcji korzystnych soków ochronnych, które zapobiegają powstawaniu tej bolesnej dolegliwości. Wykazuje także działanie bakteriobójcze i może zapobiegać niektórym rodzajom zatrucia pokarmowego. Ponadto wspomaga proces trawienia i likwiduje wzdęcia.

Pieprz cayenne przyspiesza metabolizm i znacząco zwiększają termogenezę (wytwarzanie ciepła). Ponadto stosowanie pieprzu cayenne okazjonalnie i w małych ilościach hamuje apetyt, szczególnie na tłuste, słone i słodkie potrawy.  Regularne stosowanie pieprzu w większych ilościach uodparnia nasz organizm na tę substancję i może zakłócić proces odchudzania. Zawarta w pieprzu kapsaicyna w większych dawkach może powodować uszkodzenia wątroby, przewodu pokarmowego lub błon śluzowych.
Pieprz cayenne można dodawać do sosów, dressingów i zup. Przyprawia się nim także różne gatunki mięsa, ryby oraz owoce morza, np. kraby i krewetki. Można go także z powodzeniem dodawać do czekolady. Należy jednak uważać z ilością, ponieważ już maleńka szczypta potrafi zamienić smak na bardzo ostry.


Właściwości Cayenne:


Pieprz cayenne w 100 g zawiera 318 kcal oraz witaminy:
    - witamina A 2081 μg
    - beta karoten 21837 μg
    - witamina E 29.8 mg
    - witamina B1 (tiamina) 0.3 mg
    - witamina B2 (ryboflawina) 0.9 mg
    - niacyna 8.7 mg
    - witamina B6 (pirydoksyna) 2.5 mg
    - kwas foliowy 106 μg
    - witamina B12 (cyjanokobalamina) 0.9 μg
    - witamina C 76.4 mg
i składniki mineralne:
    - sód 30 mg
    - potas 2014 mg
    - wapń 148 mg
    - fosfor 293 mg
    - magnez 152 mg
    - żelazo 7.8 mg
    - cynk 2.48 mg
    - miedź 0.37 mg
    - mangan 2 mg

Zapraszamy do zakupu pieprzu cayenne w naszym sklepie internetowym TUTAJ

Komentarze