Cukier Miętowy - Cukier Miętowy jak go zrobić?


Cukier Miętowy którego istotą jest jego prostota w przygotowaniu ma wszelakie zastosowanie. W związku z tym powinien znajdować się w każdej kuchni, a wytrawny kucharz, cukiernik czy barman potrafi z nim zrobić cuda!

Połączenie mięty pieprzowej znanej ze swojej intensywności i świeżości oraz cukru trzcinowego  w odpowiedniej proporcji daje niesamowitą słodko-świeżość. Smak ten jest znany z popularnych cukierków "miętówek" a przeniesienie go do ulubionej herbaty, drinku czy ciastka może dać niezapomniane wrażenia kulinarne.
Cukier Miętowy
Zakładając że, jego przygotowanie jest bardzo proste. Warto w tym miejscu napisać jak go zrobić.
W zależności od tego ile potrzebujemy cukru oraz jak pojemny mamy młynek do mielenia ziół ;) stosunek jest nieskomplikowany:

- 10 % mięty - my tworzymy go z tak zwanej pieprzowej.
- 90% cukru trzcinowego, może być też biały ale wtedy w takim stosunku jest trochę większa przewaga słodkości i mniejsza intensywność "świeżości mięty"


Wszystko razem wrzucamy do młynka i po zmieleniu powinien nam wyjść proszek jak na zdjęciu po lewej.




Jeżeli mimo wszystko przygotowanie cukru miętowego jest dla Ciebie bardzo czasochłonnym zajęciem. A mimo to chcesz mieć w szafce jego odrobinę,żeby móc na szybko zrobić sobie swój ulubiony napój mojito.  Możesz zakupić go w naszym sklepie internetowym TUTAJ i nie włączając nawet młynka cieszyć się niezapomnianym smakiem.

Patryk Forszpaniak

Komentarze